Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008



Το xerte είναι μια σουίτα από δυναμικά εργαλεία για την δημιουργία διαδραστικού e-learning περιεχομένου για Flash πλατφόρμες. Το xerte είναι open source λογισμικό και κατασκευάστηκε από μία ομάδα του Πανεπιστημίου του Nottingham. Με το xerte μπορεί κάποιος να παρουσιάσει απλές και συνηθισμένες δραστηριότητες, αλλά είναι εφικτό να δημιουργήσει πλούσιες και σύνθετες. Το xerte ψάχνει να εστιάσει σε προβλήματα και καταστάσεις, που οι κατασκευαστές e-learning μαθημάτων συχνά αντιμετωπίζουν και επιταχύνουν την διαδικασία ανάπτυξης. Παρέχει το xerte ένα παραστατικό περιβάλλον που επιτρέπει τα μαθησιακά αντικείμενα(Μ.Α.) να δημιουργούνται εύκολα, χωρίς να γράψουμε σκριπτάκια. Λειτουργικά, αυτό γλιτώνει χρόνο από συκριτικά με άλλα εργαλεία. Αν κάποιος δεν ξέρει καθόλου να γράφει κώδικα, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το Xerte για να ολοκληρώσει κείμενα, γραφικά, animations, ήχο και video,να δημιουργήσει απλή διαδραστικότητα και να τα διαθέσει σ'ένα προσιτό interface. Το περιεχόμενο μπορεί να σκορμοποιηθεί για να είναι συμβατό σε πολλά VLE. Αν κάποιος ξέρει να γράφει λίγο κώδικα, μπορεί να δημιουργήσει πιο σύνθετες και περιπλοκες δομές διαδραστικότητας. Θα μπορεί να προσαρμόσει προκαθορισμένα interface και να αναπτύξει δικά του συστήματα για Μ.Α.. Αν κάποιος ξέρει να γράφει καλά κώδικα, τότε είναι ικανός να αναπτύξει δυναμικά περιεχόμενα, να επεκτείνει το Xerte όπως θέλει και όποτε θέλει.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

EXE

Χρησιμοποιώντας το ΕΧΕ, το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κάποιος είναι ότι δεν μοίαζει με τα υπόλοιπα εμπορικά authorings tools. Πρώτα απ'όλα το μόνο που χρειάζεται είναι ο Firefox browser. Κάθε σελίδα είναι άδεια και έγκειται σε μας τι δραστηριότητα θέλουμε να βάλουμε όπως ένα flash animation, κείμενο, γραφικά, ήχο κ.τ.λ.. Επίσης, μπορούμε να συνδιάσουμε διάφορα από αυτά και να βάλουμε σε μια σελίδα. Μπορούμε στο τέλος να το εξάγουμε σε μορφή scorm για να μας βγάζει βαθμολογίες σε πλατφόρμες τηλεκατάρτισης όπως το Moodle.
Μ' αυτό το εργαλείο τα μαθήματα γίνονται πολύ εύκολα να κατασκευάστούν, όμως βασικό μειονέκτημα είναι ότι δεν περιέχει templates για την βελτίωση της εικόνας ενός μαθήματος. Το authoring tool exe, ότι περιέχει μέχρι τώρα είναι πολύ περιορισμένο και όχι κάτι τόσο το ιδιαίτερο. Θα ήταν πολύ καλό και βοηθητικό για τον χρήστη να περιέχει ένα σετ από templates για να μας βοηθάει να .

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008


LECTORA

Το Lectora είναι ένα σχετικά δύσκολο εργαλείο στην χρήση, αναφορικά με τα υπόλοιπα, λόγο της πολυπλοκότητάς του, αλλά παρέχει πολλές περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες. Δίνει την δυνατότητα να εξάγουμε υλικό σε δυναμική HTML για το web, σε CD, σε SCORM, σε AICC and LRN learning management systems. Το Lectora δεν είναι ένα εργαλείο όπως το Articulate που βάζεις powerpoint αρχεία. Όπως ανέφερα και στην αρχή είναι πιο πολύπλοκο από άλλα desktop tools γιατί μόνοι μας φτιαχνουμε τα πάντα. Παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο γιατί τα μαθήματα είναι πιο πλούσια σε δραστηριότητες και πιο καινοτόμα. Το Lectora δεν είναι open source, αλλά αντίθετα είναι αρκετά ακριβό με αντίστοιχα του είδους του. Ειδικά η επαγγελματική έκδοσή του, είναι ακόμα πιο πλούσια γιατί περιέχει επιπλέον editing tools, όπως προγράμματα για επεξεργασία εικόνας, ήχου και βίντεου. Εδώ είναι και το πλεονέκτημά του, στο ότι άλλα authoring tools απαιτούν να έχεις αγοράσει ξεχωριστά εργαλέια για να επεξεργαστείς εικόνες για παράδειγμα, όπως το Photoshop ενώ το Lectora απλά τα εμπεριέχει.

ARTICULATE


Yπάρχουν τέσσερα διαφορετικά προϊόντα,
που το καθένα εστιάζει σε διαφορετικά σημεία και παρουσιάζονται παρακάτω ένα ένα.

  1. Αrticulate Presenter '09

    M' αυτό το authoring tool ο κατασκευαστής μπορεί να δημιουργεί παρουσιασεις, που έχουν βασιστεί σε Flash και σε μαθήματα που έχουν φτιαχτεί σε
    PowerPoint.

  2. Αrticulate Quizmaker '09

    M' αυτό το authoring tool ο εκπαιδευτής έχει την δυνατότητα χωρίς καμία δυσκολία να εισάγει quizzes, που είναι φτιαγμένα με Flash και να μπορεί να ελέγχει τους learners με βαθμολία και αποτιμά την πρόοδό τους.

  3. Αrticulate Engage '09

    M' αυτό το authoring tool δημιουργείται εύκολα ένα εντυπωσιακό και εκπληκτικό αλληλεπιδραστικό περιεχόμενο για τα τηλεμαθήματα.

  4. Αrticulate'09

    M' αυτό το authoring tool μετατρέπουμε οποιοδήποτε κείμενο έχουμε σε συγκεκριμένησ μορφής σε Flash videο.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ADOBE CAPTIVATE


Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος!!!!
1)Αυτόματη οθόνη εγγραφής με καταταγραφή όλων των κινήσεων.

Automatic screen capture with smart full motion recording

2) Multi- or single-mode εγγραφής για την απεικόνιση της οθόνης

Προσομοίωση ενός πραγματικού περιβάλλοντος ενός προγράμματος, περιλαμβάνοντας την περιγραφή της διαδικασίας, εξομοίωσης των βημάτων, συνδιασμένα σ'ένα ευχάριστο περιβάλλον φιλικό προς τον χρήστη, ξεκούραστο και εύκολο στην χρήση.

3)Αυτόματη αντγραφή εφαρμογών του διαδικτύου.
Μόνο Microsoft Internet Explore.
4)Εισαγωγή επεξηγηματικών τίτλων.

Οι τίτλοι αυτοί βοηθούν, κατευθύνουν και εξηγούν στον εκπαιδευόμενο τι να κάνει, τι να προσέξει και γενικά. Μπορούν να μορφοποιηθούν κατάλληλα για το γούστο κάθε tutor.

5)Ύπαρξη βιβλιοθήκης

Είναι δυνατόν να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν τα video γενικά τέτοιες εφαρμογές. Μπορεί ο κατασκευαστής να επέμβει άμεσα και να τα αναβαθμίσει προσθέτοντας καινούρια.

6) Εγγραφή ήχου και σύνταξη κειμένου.

Audio recording with preview


7)Δίαταξη στοιχείων σαν σε πίνακα
Κάθε διαφάνεια μπαίνει σε μια σείρα και προβάλλεται έτσι. Ομαδοποιούνται, και κάνοντας διπλό κλικ είναι δυνατόν να επεξεργαστούμε κάθε διαφάνεια ξεχωριστα.

8)Χρήση προτύπων.

Με την χρησιμοποίηση των προτύπων μπορεί κάποιος να μειώσει κατά πολύ τον χρόνο δημιουργίας ενός μαθήματος elearning. Kι αυτό γιατί πολλά χαρακτηριστικά είναι ήδη ρυθμισμένα και τοποθετημένα στην υπάρχουσα φόρμα.

9)Εισαγωγή αρχείων Microsoft PowerPoint (ppt)

Τα αρχεία Microsoft PowerPoint μπορούν να μετατραπούν σε SWF αρχεία, διατηρώντας τα κινουμενα σχέδια σαν χαρακτηριστικά τους.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Authoring Tools

Υπάρχουν πόλλα εργαλεία για την δημιουργία μhttp://moodle.org/αθημάτων μέσω διαδικτύου, όπως το Adobe Captivate, Lectora, Αrticulate, Exe, Xerte, Audacity, Freemind , Knowlegde Presenter κι άλλα πολλά. Από αυτά κάποια είναι open source κι άλλα όχι όμως τον τελευταίο καιρό έχουν μεγάλη απήχηση από τους τους εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές. Ειδικά σε κοινότητες πανεπιστημίων χρησιμοποιούνται ειδικά στο εξωτερικό. Σημαντικό για τα εργαλεία αυτά είναι το κατά πόσο εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός μαθήματος, τον βαθμό διαδραστικότητας που παρέχουν στους elearning students, το περιβάλον που παρέχουν αν είναι ευχάριστο και προσελκύει τους τηλεκαρτιζόμενους , ο τρόπος αξιολόγησης. Τα μαθήματα που δημιουργούνται ανεβαίνουν σε platoforms όπως το Sakai Project(Stanford University), το Stellar(MIT), το Μοοdle, που είναι ευρέως γνωστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 1 χρήστη μέχρι και 2.000.000 περίπου. Στο πανεπιστήμιο που σπουδάζω χρήσιμοποιούμε και πράγματι είναι απίστευτο!!!!!!Το moodle αλλίως αναφέρεται ως virtual learning environment (VLE)

Ενδεικτικά παραθέτω το παρακάτω:

Moodle enables tutor to:

  • develop online curricula and lesson plans
  • create and upload learning resources
  • administer assignments and quizzes
  • create collaborative learning areas and activities.
http://moodle.org/

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

4 λόγοι να κάνει κάποιος elearning αντί για την παραδοσική εκπαίδευση

1) Πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν άνετα να βρίσκονται μέσα σε μία αίθουσα και να είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν τις εργασίες τους μπροστά σε τόσους συμμαθητές τους. Φοβούνται να μην τους κοροϊδέψουν, τέλος μην τους απορρίψουν.Το E-learning παρέχει μία προσωπική εμπειρία, επιτρέποντας τους εκπαιδευόμενους να βρίσκουν τα λάθη τους και να μαθαίνουν από αυτά. Έτσι αποκτούν μεγαλύτερη θέληση για μάθηση και εννοείται ότι όταν το επιθυμούν έχουν και ηλεκτρονική επικοινωνία με τους συμμαθητές τους.

2)Έχουν καλύτερη προσέγγιση της πραγματικότητας. Το E-learning δεν είναι το ίδιο με αυτά που ίσως κάνει κάποιος στην δουλεία του, αλλά είναι ένα καλά σχεδιασμένο μάθημα που μπορεί να φτάσει πολύ πιό κοντά και να προσεγγίσει την πραγματικότητα από τα μαθήματα μέσα στην τάξη. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ξέρουν ήδη να χρησιμοποιούν Η/Υ και έτσι είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω της τεχνολογίας παρά να πηγαίνουν σ΄ένα συγκεκριμένο μέρος (αίθουσα) για να εκπαιδευτούν. Στόχος τουE-learning είναι τα βασισμένα σενάρια που μιμούνται το πραγματικό περιβάλλον του εργαζομένου και μπορούν να κάνουν μια αρκετά καλά εργασία προσομοίωσης της πραγματικής δουλειάς.

3)Υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια. Με το E-learning έχοντας καλά σχεδιασμένες αξιολογήσεις και ερωτήσεις μπορούν να ελέγξουν πολύ πιο εύκολα για την κατανόηση του μαθήματος και το πιο σημαντικό είναι ότι ο εκπαιδευόμενος μπορεί να επαναλαβεί το μάθημα όσες φορές θέλει μέχρι να το καταλάβει.

4)Υπάρχει περισσότερος έλεγος για τους μαθητές του συστήματος. Οι αρχάριοι ειδικά στα περιβάλλοντα τάξεων έχουν πολύ λίγο έλεγχο. Στο E-learning είναι πολύ πιο εύκολο να κρατηθεί το ενδιαφέρον του εκπαιδευόμενου παρότι σε μία παραδοσιακή αίθουσα κατάρτησης. Τα μαθήματα είναι πίο μικρά με video , ήχο, animation, και δεν είναι τόσο κουραστικά. Επίσης, έχει την δυνατότητα να το κάνειόποια στιγμή της μέρας μπορεί χωρίς πολλούς περιορισμούς.

Καλημέρα σε όλους!!!!!
Σ αυτό το Blog θα συζητάμε για θέματα elearning. Πιο συγκεκριμένα, θα βάλω άρθρα για aythoring tools, όπου θα έχουμε την δυνατότητα να σχολιάζουμε, να επισημαίνουμε, τυχόν προβήματα που έχουμε συναντήσει σε αντίστοιχα προγράμματα να θέτουμε ερωτήσεις και γενικά ότι άλλο θέλουμε. Ελπίζς να το βρείτε ενδιαφέρον. Enjoy it........!!!!!!